måndag 28 december 2009

Lahälla i vinterskrud




Lahälla hamn med Svitzers (Röda bolagets) bogserbåtar.


Pansarskeppet Manligheten byggdes om 1941 på Götaverken och fick då en fallande stäv, som skilde henne från sina systrar. Huvudbestyckningen var ännu två 21 cm och sex 15,2 cm kanoner men hade moderniserats hos Bofors; hon fick även bättre eldledning då hon kunde ärva Sverigeskeppet Drottning Viktorias eldledningsutrustning som blivit över efter en modernisering. Manligheten utrangerades 1947 och skrotades 1952, för att sedan med nedhugget skrov fungera som pontonbrygga (känd som 'Emmakajen') i Gullmarn fram till 1984. Skrovet flyttades därefter och fungerar idag som flytponton för Röda Bolagets bogserbåtar vid Lahälla i Brofjorden.

fredag 18 december 2009

Vy över Preemraffs produkthamn





99,5 procent av de färdiga produkterna skeppas ut med fartyg via produktkajerna.

Produktkajen består av en 400 meter lång betongpir, som har fyra lastplatser. Två av dessa kan ta emot fartyg på upp till 60 000 DWT och en mindre kustkaj kan hantera fartyg på max cirka 7 000 ton. Den fjärde kajplatsen används huvudsakligen för LPG-fartyg med en storlek upp till 2 000 ton, men kan även ta emot andra mindre fartyg. Årligen anlöps produkthamnen av ca 1 700 fartyg, varav ca 120 LPG-båtar.

Under år 2006 togs en ny kaj i drift, kallad kaj 5. Via den kan också produkter importeras.

Från produkthamnen och via trailer utskeppas cirka 75 000 ton/år flytande svavel som avskilts från oljeprodukterna.

Förutom utskeppning via produkthamnen lastas en mindre mängd diesel och villaolja ut till närområdet med tankbilar.

Lahälla hamn





Lahälla hamn i december.

tisdag 1 december 2009

Stångehuvud 1 december


Janne Wennbring på Stångehuvud som en gång räddades undan stenindustrins framfart av Calla Curman. År 1890 byggdes fyren och då var bränslet fotogen. Småpojkar fick bära ut fotogendunkarna till fyren. 1917 bytte man ut fotogenet mot acetylgas och man monterade in brännare och fyrvaktaren kunde sluta sin tjänst. 1940 släcktes fyren som då varit i drift i 50 år. 1941 köpte Vikarvets museum in huset för 35 kronor.

På Stångehuvud bröts sten i slutet av 1800-talet och 25 – 30 fartyg lastades varje dag. Calla Curman var bedrövad över att se området skövlas på den fina graniten. Hon köpte upp remsa efter remsa, efter förhandling med närmare 20 markägare, och 1916 hade hon köpt in hela området. På sin 75-årsdag (november 1925) skänkte hon området till Vetenskapsakademien samt en summa pengar som skulle användas till att få undan stenskrot och att göra stigar.
1995 gjordes en botanisk inventering och kom fram till att detta extremt karga granitområde hyser nästan 260 olika botaniska arter. På sommartid kan du följa med på botansik/geologisk vandring i området.
Dessutom är Stångehuvud ett fantastiskt ställe för sol och bad.

Här står jag själv vid det gamla fyrhuset. Fyren släcktes för gott 1940.

Rågårsviksstugan flyttades till Lysekil redan 1928.


Makrillbåten Frifararen framför fiskarstugan som är flyttad från Fiskebäckskil till museet Vikarvet i Lysekil.

fredag 30 oktober 2009

Stensjö hösten 2009



Axel, 78 är en av tre årentruntboende i Stensjö.
Gamla Konsum där vi köpte mjölk i källaren är numera sommarbostad. Konsum var nedlagt när vi flyttade till Stensjö 1957. Ernst Davidssons hus har blivit tillbyggt och potatisåkern har blivit gräsmatta.

Stensjö Folkets Hus








Stensjö Folkets Hus är sig likt sedan 1974 då pappa sålde det. Takbeläggningen är ny och möjligen några fönster och parabolen är naturligtvis ditsatt på senare år. Här har tiden nästan stått stilla i 35 år.

Bockesten, Stensjö




Här är mina spår efter klättringen upp på Bockestensberget. Avstickaren nere till vänster är när jag pratade med Axel.



Åbyfjorden med Risön.


Jag var uppe på Bockesten idag och placerade en cache. Det skall bli intressant att se hur länge den förblir oupptäckt. Rekordet hittills är ca 1 timme efter solens uppgång.

tisdag 27 oktober 2009

Slävik


I söder ligger en oljetanker och väntar på att få komma in till Preemraff i Brofjorden. I bakgrunden Basteviksholmarna med vindsnurra.

Belöningen när man kommer upp på berget är en fantastisk utsikt med Bohus-Malmön, Fisketången och i fjärran Smögen. Fotot taget med teleoptik 500 mm.



Högsta punkten vid Slävik består av ett gammalt stenröse. Om det är inlandsisen som skapat den eller om det är en gammal gravplats vet jag inte i nuläget. Här placerade jag en s.k. "cache" vid namn Släviksfjället med koordinater: N 58° 21.457 E 011° 22.964




Den gamla stenhuggarvägen från Karlsvik upp till utkikspunkten. Naturreservatet Näverkärr ligger nedanför.

söndag 18 oktober 2009

Poängpromenad i Näverkärr





Promenaden denna gång gick på bergen med en fantastisk utsikt över Bohus-Malmön i väster och Brofjorden i söder. Vi hade bara 8-11 rätt när vi trodde att vi hade alla rätt (12).

lördag 19 september 2009

Svampplockning på Kynnefjäll






Dessa svampar var sådana som inte hamnade i svampkorgen men de är vackra att titta på. Vi hittade en hel del kantareller vid Lunden på Kynnefjäll och Lisa var nöjd. Lika nöjd är hon inte nu eftersom hon sitter och rensar och har gjort så i några timmar.
Bilderna tagna med mobilen (Samsung i8910).

onsdag 1 juli 2009

Ett nytt islandsföl


Jag blev lite överraskad när jag tittade ut från köksfönstret och fann ett nytt islandsföl endast några timmar gammalt.

Hon kom 13 månader efter det första som Samantha döpte till Smörblomman.





Smörblomman II på lite ostadiga ben och med den tvåfärgade svansen som en propeller till skydd mot hästflugor.

onsdag 24 juni 2009